Pagina's

zondag 4 september 2016

Recensie: 'Drakendonder' van Esther Miskotte

Het derde verhaal van Koosje Konijn en Djordjo Draak. Het boek heeft de titel 'Drakendonder' en is geschreven door Esther Miskotte. Wat mij vooral in het boek aansprak, waren de prachtige prenten.

 


Het verhaal
Koosje schrijft uitnodigingen voor een picknick als beer vraagt voor wie Koosje een uitnodiging aan het schrijven is. Koosje zegt dat de uitnodiging voor Djordjo is. Beer kijkt hem bedenkelijk aan en vraagt aan Koosje of hij Djordjo wel moet uitnodigen voor de picknick. 'Weet je dat niet meer van het boeket? En van de taart?' Koosje legt de kaart voor Djordjo terug in zijn mandje. Op de dag van de picknick is het mooi weer. De zon schijnt volop en iedereen zit met elkaar te babbelen of te smikkelen. Maar opeens begint het hard te waaien en Koosje en zijn vrienden proberen snel alle spullen bij elkaar te pakken. Dat is nog niet zo makkelijk, want alles waait steeds weg. Als iedereen veilig onder aan de bosrand is, vraagt Beer waar Koosje is. Een vogeltje had hem zien vlieger, maar dat is raar want konijnen vliegen niet. Maar dan ziet Beer Koosje hangen aan het picknickkleed in een boom. Eerst wil Beer in de boom klimmen, maar de tak is te smal. Dan maken de dieren een toren door op elkaar te staan, maar door de wind vallen ze om. Dan zien de dieren Djordjo vliegen en hij haalt Koosje uit de boom. als Koosje weer veilig op de grond staat, begint het te plenzen. Gelukkig is Djordjo er, want hij maakt met vleugels een soort tent. Alle dieren kunnen er droog onder zitten. De dieren hebben het erg gezellig en het is opgehouden te regenen. Dan geeft Koosje de kaart die hij had geschreven aan Djordjo. Voor Djordjo, een welkomskaart. De illustraties
De kleurrijke prenten in het boek spreken mij erg aan. Het mooiste vind ik dat je goed op de prenten de weersomstandigheden ziet. Zoals op de bovenstaande prent, zie je dat het begint te waaien. Egel doet zelfs haar sjaal dichter om zich heen, omdat ze het waarschijnlijk koud krijgt. Als het begint te regenen, zie je de donkere lucht met regendruppels achter Djordjo die met z'n groenen kleur weer erg opvalt in de prent. Zo zie je mooie kleurcontrasten en de prenten beginnen daardoor echt een beetje te leven. Op de prenten zijn ook goed de gezichtsuitdrukkingen van de dieren te zien. Als Koosje de brief terug doet in zijn mandje, zie je daarbij ook een best droevig/teleurgesteld gezicht bij. 

In de klas
Je zou dit boek kunnen gebruiken bij lessen van sociale vaardigheden. In het boek word Djordjo niet uitgenodigd voor de picknick, omdat hij te groot en onhandig is. Je zou het met de leerlingen erover kunnen hebben hoe het voelt als je niet ergens voor wordt uitgenodigd en hoe vinden de leerlingen zelf als ze niet alle vriendjes kunnen uitnodigen voor hun verjaardagsfeestje. Daarnaast kun je ook de woorden bespreken als 'picknick', 'uitnodigen' en 'plenzen'. Zo werk je weer aan de woordenschat van de leerlingen. 

Drakendonder
Schrijver: Esther Miskotte 
Illustrator: Esther Miskotte 
Uitgeverij: Clavis
Prijs: €14,95


Geen opmerkingen:

Een reactie posten